Yellow Wings asessment foto

Waarom een Assessment / ontwikkelingsscan voor teams ?

 

Een Assessment / ontwikkelscan voor teams doe je met een doel!

  • Welke informatie wil je als bedrijf van iemand hebben om hem of haar aan te nemen?
  • Wat moet iemand in huis hebben om geschikt te zijn voor een specifieke functie?
  • Welke talenten brengt de nieuwe medewerker mee die nodig zijn in het team?
  • Hoe kun je een assessment / ontwikkelscan gebruiken als mogelijkheid voor ontwikkeling van medewerkers? Wat heb je als bedrijf of team in je groep nodig?
  • Hoe kom je meer te weten over jezelf en je kwaliteiten door middel van een ontwikkelingsscan?
  • Hoe kun je als bestaand team effectiever worden door een andere manier van samenwerking op basis van luchtvaart expertise?

             Hoe stijgen jij en je team tot grote hoogten? 

Een Assessment / ontwikkelingsscan voor teams Wat levert dat op?

Bij een assessment, bijvoorbeeld om je geschiktheid voor een specifieke functie te bekijken, gaat het bijna altijd over 1 op 1 activiteiten. Een gesprek met een psycholoog, rollenspellen met een acteur laten wel zien hoe je 1 op 1 zaken oppakt. Het laat echter niet goed zien hoe je je gedraagt binnen een team. Een assessment van het hele team haalt talenten boven water, maakt helder hoe teamleden onder druk reageren, hoe probleemoplossingen tot stand komen en wie welke onuitgesproken rollen vervult. Als je je als team bewust bent van de talenten binnen je team, dus kun je daar bewust gebruik van maken. In ons assessment voor teams ga je in een cockpit en in een verkeerstoren vluchten uitvoeren en begeleiden onder enige druk en dat laat prachtig zien wat iedereen aan mogelijkheden in huis heeft. Daarnaast doe je een aantal gevalideerde tests. Durft jouw team dat aan?

Een Assessment / ontwikkelingsscan als serious game?

Een assessment is meestal iets waar je tegenop ziet. Je bent vooral bang dat anderen erachter komen dat je dingen niet kunt. Als je nerveus bent, krampachtig probeert te zeggen wat je denkt dat de ander wil horen, in hoeverre laat je dan jezelf zien?
Wij zijn ervan overtuigd dat je juist met plezier naar een assessment zou moeten gaan, in het vertrouwen dat wie je bent en dat wat je te bieden hebt meer dan genoeg is. Een assessment moet je ook laten zien waar je groeipotentieel ligt.
Onze focus is altijd gericht op wat je wel in huis hebt. Wat je in huis hebt kunt je ontwikkelen, door ervaring en meer kennis op te doen en daar hebben jij én je team veel aan.
Je maakt een verdiepingsslag m.b.t. dingen die je al weet van jezelf én je ontdekt nieuwe mogelijkheden van jezelf. Een mooier cadeau kun je als team toch niet krijgen?

Doordat het assessment voor een groot deel is opgezet als serious game, ga je spelenderwijs experimenteren met teamgedrag. Fouten maken is onvermijdelijk en dus nooit een probleem en er wordt veel gelachen.

Mooi verhaal, maar bestaat een LEUK assessment wel?

Wij bieden totaal andere setting dan bij een gebruikelijk assessment, nl. de cockpit van een vliegtuig en een verkeerstoren. Je kunt je niet voorbereiden, je gaat het gewoon ervaren. Doordat alles nieuw is en je in die omgeving heel actief bezig bent, ga je je vanzelf authentiek gedragen. Er is geen mogelijkheid tot sociale wenselijkheid; er moet veel werk verzet worden in korte tijd. En….. er wordt flink gelachen. Alleen door samenwerking kun je resultaat krijgen, nl. landen op de juiste runway en het afhandelen van veel vliegtuigen in de verkeerstoren. Hoe leuk wordt het meer ontdekken van jezelf dan?

 

Ben je in staat nieuwsgierig te zijn naar je kwaliteiten en talenten? En vind je nieuwe ervaringen leuk om te beleven? Dan wordt dit groepsproces een buitengewoon leuke en leerzame ervaring! Het gaat er om dat je naar jezelf kijkt en naar jouw kwaliteiten en daar zelf iets over kunt zeggen. Als je samen met anderen tegelijk een assessment doet, krijg je opbouwende feedback van anderen. Zij helpen je verder, naast de mensen van het assessment bureau. Op die manier ontstaat er een mooi beeld van wat jij te bieden hebt aan je omgeving.

Groep Assessment als module met of zonder een individueel assessment

Het groep assessment is een opgezet als losse module. Je kunt het als team gebruiken  nadat de teamleden elk een individueel assessment hebben gedaan. Binnen ons programma zijn ook een aantal gevalideerde tests opgenomen, waardoor je niet alleen inzicht krijgt in je interactie met je team, maar ook meer inzicht in wie je als individu bent.

Je kunt ook als individu deelnemen aan ons assessment in een groep. Je werkt dan samen met anderen die ook op persoonlijke titel komen. Samenwerken met mensen die je niet kent is bijzonder leuk en je leert elkaar heel snel kennen!

In elke rol die je doet, kijkt er iemand met je mee, gefocust op wat er goed gaat. Doordat er meerdere mensen meekijken ontstaat er geen subjectief beeld van één persoon over jou. Je gaat samen een vlucht maken in een Boeing 737 simulator, die levensecht is. Je mag alle fouten maken die je kunt…… Er gebeurt groepsdynamisch heel veel in korte tijd! Na de gezamenlijke lunch volgt de debriefing. Die levert veel informatie op over jou en jouw kwaliteiten aan de hand van wat we van jou hebben gezien.

Het individueel assessment kan voorafgaand aan deze module gedaan worden, of nadien, of helemaal niet. Je kunt het geheel dus zelf zo organiseren zoals jij het wilt.

Samenwerking met assessment bureaus

Yellow Wings werkt samen met een tweetal bureaus die een assessment / ontwikkelingsscan elk op een geheel eigen wijze vormgeven. Als klant kun je dus kiezen wat je wilt hebben op basis van wat jij nodig hebt. Het gaat hier altijd om een ontwikkelings assessment.

 

  1. MyHBMassessment  Twee buitengewoon gedreven en ervaren dames die het beste uit jou en je team willen laten komen. Met een sterke focus op wat jij en je team in huis hebben. Met humor en lichtheid en hun manier van doen is erg uitnodigend!
  2. Talentgo. Samenwerkings assessments als onderdeel van een totaal persoonlijk ontwikkelingspakket. Om samenwerking zichtbaar te maken werken de kandidaten samen in een groep en juist die samenwerking  “on the job” evalueren we samen met jou. De kandidaten geven elkaar feedback naar aanleiding van een vlucht. Dit waarborgt een meer objectieve beschouwing van elk individu.

          Review

               Alex van S. 

“Ik vond het een ontzettend leuk assessment! Vaak gaan assessments over invultesten, nagebootste werkomgevingen of een soort kruisverhoor. Een vliegtuig besturen en kijken naar je gedrag is dan veel leuker en super leerzaam. De overload aan informatie tegelijk met de druk om te presteren haalt je werkelijke vermogen naar boven. Alle vormen van acteren vallen hier weg. Het is leuk om feedback te krijgen over je gedrag in een situatie waarbij je alleen maar jezelf kan zijn.”