Air Traffic Control simulator 1

Air Traffic Control simulator

Air Traffic Control simulator

Een Air Traffic Control simulator als serious game? De luchtverkeersleider handelt elk vliegtuig in elke luchtcorridor correct en foutloos af. Air Traffic Control vraagt veel van de luchtverkeersleider en slechts een klein percentage van de mensen die luchtverkeersleiding wil gaan doen, komt door de selectie. Wat is er nu zo moeilijk aan luchtverkeersleiding? De luchtverkeersleider moet elk moment een overzicht hebben over wat er op zijn scherm beweegt. Hij/zij mag geen fouten maken en moet dus continu alert zijn. En hij moet overzicht hebben en houden over alles wat er nu op zijn scherm beweegt, met voldoende afstand tussen alle vliegtuigen. Niet alleen voor nu, maar ook voor over een paar minuten, zodat hij ook het beeld voor over een paar minuten in zijn hoofd moet hebben. Hoe ingewikkeld dat is, kun je bij ons in een veilige simulator omgeving uitproberen!

Het luchtverkeer simulator programma

Jack Aarssen, voormalig militair luchtverkeersleider en ICT professional, heeft een realistische Air Traffic Control simulatie ontwikkeld, die alle aspecten van luchtverkeersleiding simuleert. Een serious game voor 4 personen, die aankomende en vertrekkende vliegtuigen afhandelen en de checklists afwerken. Drie personen hebben meerdere beeldschermen voor zich. De vierde ondersteunt de piloten bij de uitvoeren van de checklists. Communicatie gaat, net als in het echt, met een headset en over de radio. Er ontstaat een levendige communicatie tussen die drie en naarmate de game vordert, krijgt iedereen het drukker….. Op de beeldschermen zie je jezelf vanuit de cockpit  precies de actie die je net op het scherm hebt gedaan….. Als je net toestemming hebt gekregen om teruggeduwd te worden vanaf de gate, zie je jezelf vanuit de cockpit achteruit rijden….. En je ziet de checklist die bij die actie hoort en die je samen afvinkt.

 

Air Traffic Control kun je ook in combinatie met onze Boeing 737 uitvoeren, dan kun je met 8 personen terecht voor minimaal 1,5 uur. Je maakt dan een vlucht én je doet Air Traffic Control, dus alle aspecten van vliegen én verkeersleiding komen aan bod en je doet een aantal verschillende rollen. Je krijgt dan instructie van twee personen; één in de cockpit en één bij ATC. Dit is een geweldige manier om in korte tijd een goed inzicht te krijgen in hoe communicatie in de luchtvaart werkt.

Air Traffic Control simulator 2

Meer informatie over vliegen en het instrumentarium van de Boeing 737

Kennis opdoen

Als je kennis wilt opdoen over vliegen en wat daarbij komt kijken, dan zijn de links hieronder een aanrader. Hoe beter je voorbereid bent, hoe meer je herkent tijdens de vlucht!