Jack Aarssen

ICT-manager & luchtverkeersleider

Als voormalig luchtverkeersleider bij Dutchmil, de militaire luchtverkeersleiding heeft Jack Aarssen nog altijd een grote passie voor dat werk. Hij werkt tegenwoordig als ICT-manager, maar is nog altijd gek van alles wat met luchtvaart te maken heeft. Zelf vliegen doet hij regelmatig met een Piper PA-28-181 of een Piper Archer II.

Luchtverkeers-

leiding simulator

Vanuit zijn kennis van ICT én luchtverkeersleiding, heeft Jack een uniek software programma geschreven dat luchtverkeersleiding simuleert. Zijn simulator laat piloten en verkeersleiding met elkaar praten en foutloos communiceren is essentieel. Zijn programma speelt zich af rond Schiphol, waar vliegtuigen en aankomen en vertrekken. De luchtverkeersleiding simulator volgt de hele departure procedure. De luchtverkeersleider begeleidt elke stap van push back tot de afhandeling naar het volgende ATC (Air Traffic Control) center.  Hetzelfde geldt voor de arrival procedure, wanneer een vliegtuig wil landen. Het simulator programma heeft meerdere moeilijkheidsgraden en blijft dus een uitdaging voor iedereen! Jack is de instructeur in het ATC center en helpt deelnemers om kort en bondig te communiceren. Door standaardisering van de communicatie maken piloten nauwelijks fouten en dat verhoogt de veiligheid.

Fouten maken is onvermijdelijk

Je bent nieuw in het ATC center en fouten maken is onvermijdelijk. Je mag ook alles fout doen wat je wilt, want hoe kun je anders iets leren? Jack laat mensen experimenteren in de simulator om op hun eigen manier gebruik te maken van de procedures. De luchtverkeersleiding praat met de twee virtuele piloten én met de piloot van de Yellow Wings Boeing 737. Alle betrokkenen horen alle boodschappen van elkaar over één radiofrequentie. Meer weten over luchtverkeersleiding?