Van A naar B

Stap 2 van een vlucht: Taxiën

Het vliegtuig staat nu op het platform, klaar om te taxiën. Je vlucht begint bij een specifieke runway. Je moet nu eerst aan de verkeersleider toestemming vragen om naar de runway te rijden die in het vluchtplan staat. De verkeersleider vertelt je precies hoe je dat moet doen en welke taxibanen je moet gebruiken. Dat werkt net als een stratenkaart, alleen heet een straat hier bijv. A(alfa)15. Nadat je toestemming én de route hebt gekregen, weet je hoe je naar de startbaan moet komen.

 

Yellow WIngs EHAM airport chart

Besturing tijdens taxiën

Je gaat nu voorzichtig gas geven, zodat het vliegtuig gaat rollen. Let op, een Boeing 737 heeft twee sterke motoren en je geeft al snel teveel gas…… Je kijkt op de “stratenkaart” van het vliegveld voor de route en je stuurt met de “tiller”. Dat is een soort stuurwiel dat links (vaak ook rechts)  aan de buitenkant van de cockpit zit stuurtje links in de cockpit. Met de “tiller” bestuur je het neuswiel. Als je bij de runway bent aangekomen stop je voor de gele streep. En dan ga je toestemming vragen voor de take off.

Video taxiën van Transavia naar de Runway Schiphol