Boeing 737 cockpitYellow Wings Trainingen Overhead-panel-Boeing-737-800

Het overhead panel en daar achter het aft overhead panel van de Boeing 737 hangt aan het plafond van de cockpit. Het bevat een groot aantal draaiknoppen en schakelaars en meters en laat de instellingen van alle systemen zien. Voor elke vlucht controleren de piloten aan de hand van de checklist hoe alle knoppen op het overhead panel moeten worden ingesteld. Pas als alles goed staat kunnen de piloten met het opstarten van de vlucht beginnen. Bij Yellow Wings gaat het er om dat je een globale indruk hebt wat er aan instrumentarium in het vliegtuig zit. In onze vluchten gebruiken we eigenlijk alleen het onderste stukje van het overhead panel. Helemaal links onderaan zitten vier knoppen, dat zijn de landingslichten. Dit zijn verblindende lichten en je mag deze lichten pas aan doen als je op de startbaan staat. Na het landen gaan de lichten uit om andere vliegtuigen niet te hinderen.

Runway lights en taxi lights

Rechts daarnaast zitten de runway lights en de taxi lights. Die lichten gebruik je bij taxiën en op de runway. Na opstijgen gaan ze uit. Rechts daarnaast zit de schakelaar voor de auxiliary power unit ( APU ). Op de grond, voor vertrek staat deze hulpmotor in de staart vaak aan, naast de elektriciteit die het vliegveld levert. Na het starten van de motoren gaan zij alle stroom voor het toestel verzorgen en schakelen de piloten de APU uit. Bij het terugduwen gaat de stroom over van APU naar de motoren en dat merk je als de lichten in het vliegtuig even flikkeren en de luchtverversing een paar seconden stopt.

Midden onder zitten twee draaiknoppen en een schakelaar en die gebruik je bij het starten van de motoren. Je start er altijd één tegelijk. Je hoort het starten van de motoren in het vliegtuig beginnen met een donker brommend geluid dat een steeds hogere frequentie krijgt.

Yellow Wings Trainingen overhead panel

Buitenverlichting van de Boeing 737

Rechts van het midden, naast de “engine start”  sectie zitten de knoppen voor de verlichting van de start met het logo van de maatschappij, strobe lights, anti collision lights en position lights. Zie de foto van de positie van alle lichten in een vliegtuig. Een vliegtuig heeft dus veel verschillende soorten verlichting op romp en vleugels. De witte strobellights  op de vleugels zijn van verre te zien. Hetzelfde geldt voor de rode anti collision lights die boven en onder de romp zitten. Dit zijn zeer felle flitslichten die ook van veraf te zien zijn.